skip to Main Content
Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Skupnostna skrb za kulturno dediščino

24. March 2021 @ 14:00 - 16:00

Sodelovanje skupnosti in kulturnih institucij pri ohranjanju kulturne dediščine

Da bi osebna in skupnostna dokumentacija in artefakti bili ohranjeni in vključeni v socialne in kolektivne zgodovine, posamezniki in skupnosti potrebujejo tehnično podporo in znanje, ki ga lahko nudijo formalne kulturne institucije. Dr. Henriette Roued-Cunliffe, izredna profesorica na Univerzi v Copenhagnu in strokovnjakinja za področje (kulturne) dediščine in njene digitalizacije, bo v predavanju predstavila koncept participatorne kulturne dediščine. Preko študij primerov bo pokazala, da pri ohranjanju kulturne dediščine tako kulturne institucije kot skupnosti vzajemno potrebujejo drug drugega.

Dr Henriette Roued-Cunliffe je izredna profesorica sekcij galerij, knjižnic, arhivov in muzejev (GLAM) na oddelku za komunikacijo Univerze v Copenhagnu na Danskem. Pri raziskovanju, poučevanju in pisanju o digitalni dediščini v ospredje postavlja dostopne podatke o njej, participatorno kulturno dediščino in spletno interakcijo.

Dogodek bo potekal v obliki video konference. Po prijavi boste prejeli povezavo za vključitev.

Dogodek poteka v okviru projekta SACHE

Projekt SACHE je namenjen razvoju in izvajanju integriranih lokalnih strategij, ki jih podjetja iz kreativnega sektorja iščejo na območjih kulturne dediščine in okoli njih. Projekt se osredotoča na širitev in krepitev vloge mest, simbolov in vrednot kulturne dediščine s pospeševanjem le-teh za lokalno rast podjetij iz kreativnih industrij.

Glavni cilji projekta so razvoj in izvajanje strategij za povečanje vrednosti kulturne dediščine in izkoriščanje vseh potencialov kulturne in ustvarjalne industrije bi moralo privesti do regionalne gospodarske rasti in ustvarjanja novih delovnih mest. Sodelovanje med različnimi državami bo pripomoglo k izboljšanju zmogljivosti in iskanju integriranih pristopov.

Details

Date:
24. March 2021
Time:
14:00 - 16:00

Venue

online